TAIDENÄYTTELYT

ke 8.6. – la 11.6.

Rakkauden värit – Katja Hannula
Simeon-salin aula, Pikkuympyräkatu 34, näyttelyyn on vapaa pääsy

ke 8.6. – su 12.6.

Tulikavio -värejä leiskuvat hevoset – Stiina Hovi
Puistotalo, Fredrikinkatu 9, näyttelyyn on vapaa pääsy
Näyttely on avoinna 6.7.2022 asti.

Only The Horses – Tiia Tiainen
Johanneksen kirkko, Raatihuoneentori 10, näyttelyyn on vapaa pääsy
Näyttely on avoinna 19.6.2022 asti. 

ma 6.6. – su 12.6.

Tuija Sipilän arabihevosriimuja ja valokuvia haminalaisista arabihevosista
Haminan pääkirjasto, Rautatienkatu 8, näyttelyyn on vapaa pääsy

pe 10.6. – la 13.8.

Tove ja Meri
Haminan Raatihuone, Raatihuoneentori 1 Lue lisää

MUSEOT

KAUPPIAANTALOMUSEO

Ruskeat ruunat ja kolipäät koirat – Kotieläinten kohtelua Kaakonkulmalla
7.6.-28.8.2022
Vetojuhdat, vahdit, rotanpyytäjät ja pellonparantajat – ilman eläinten apua ei elämänpiirimme näyttäisi samalta. Miten kotieläimiä kohdeltiin ja miltä elämä eläinten kanssa näytti ennen vanhaan? Siitä kertovat muistelut, lehtiartikkelit ja 1900-luvun alkupuolen valokuvat. Näyttelyssä tutustumme kotieläinten hoitoon ja eläinsuojelun varhaishistoriaan. Pääroolissa on voimanpesä hevonen, menneen ajan eläinsuojelun ykköskohde.

Keskiviikkona vapaa pääsy, muina päivinä aikuiset 3 €, alennusryhmät 1,50 €, Museokortilla ja alle 18-v. vapaa pääsy.

HAMINAN KAUPUNGINMUSEO: HEVOSHISTORIAA -LUENTOSARJA

Haminan kaupunginmuseon Vintti, Kadettikoulunkatu 2 B  Liput: 6,50 €. Tilaan mahtuu enintään 50 kuulijaa. Pyydämme huomioimaan, että tila ei ole esteetön, kulku portaita pitkin.

la 11.6. klo 12
Tutkijatohtori Tuija Kirkinen, Helsingin yliopisto: Näytteitä keinuhevosista, tallien jouhitupoista sekä arkeologisilta kaivauksilta – Suomenhevoshistoriaa kaakkoisessa Suomessa

Suomenhevosrodun alkuperää ja varhaisvaiheita on viime vuosina tutkittu DNA:n perusteella Helsingin yliopistossa. Analysoidut yli 500 jouhi-, nahka- kavio-, luu- ja hammasnäytettä ovat peräisin museokokoelmista, yksityishenkilöiltä ja hevoshautauksista. Tutkijatohtori Tuija Kirkinen esittelee hanketta ja kertoo sen tähänastisista tuloksista. Erityishuomio on kaakkoisen Suomen aineistoissa, mm. Harjun maatalousoppilaitoksen vanhoissa opetusnäytteissä sekä Porvoon ja Kouvolan hevoshautojen kaivauksissa.

la 11.6 klo 14
Tutkijatohtori Hilja Solala, Tampereen yliopisto:
Wiesti-tammasta ori Ukonpoikaan. Suomalaisen hevosrodun syntyhistoria 1893–1907

Vaikka suomalaisen hevosen historia on pitkä, on nykyisen suomenhevosen historia omana rotunaan siihen verrattuna lyhyt. Kantakirjan ja sen myötä suomalaisen hevosrodun perustamisvaiheet vuosina 1893–1907 olivat aiemmin tiedettyä huomattavasti mittavampi prosessi. Rodun syntyä ohjasivat niin kansalliset hevosvoiman käyttötarpeet kuin kansainvälisen kotieläinjalostusteorian uudet vaikutteet puhtaiden rotujen jalostuksesta. Esitelmä perustuu tutkijatohtori Hilja Solalan vuonna 2021 tarkastettuun väitöskirjaan.

su 12.6. klo 12
Taru Peltosaari, Sukuposti / Hevostietokanta ry: Kantaemät, ravikuninkaat ja papan työhevoset – historian suomenhevoset ja suomenhevosen historia Sukupostissa. 

Sukuposti.netistä löytyvät nykypäivän suomenhevoset sekä sukutiedot niiden taustalla aina kantakirjan perustamisen alkuaikoihin ja sitä kauemmas. Miten näitä tietoja kerätään ja käsitellään? Millainen on oman suomenhevosystäväni suku ja sen historia? Tule kuulemaan kansallishevosrotumme historiasta!

su 12.6. klo 14.00
Vaunuseppä Jenni Mäntynen: Vaunuhistorian vuosisadat – Harvain huvista kansan kapineeksi 

Hevosajopelien historia on pitkä ja moninainen. Vaunuseppä Jenni Mäntysen luennolla matkataan Ruotsin valtakauden harvojen huvista Suomen autonomian aikaan valjakoiden kultakaudelle. 1900-luvun kuluessa kavioiden kopse vaihtuu hiljalleen moottorin pärinään. Mäntysen ypäjäläinen Kiesimestarit -vaunupaja restauroi ja kunnostaa vanhoja hevosajovälineitä käyttäen perinteisiä työtapoja ja -materiaaleja.

AMMATTIASIAA

pe 10.6. klo 13-15
Tutkittu tieto hevosen hyvinvoinnin puolesta – ammattiseminaari Haminas
sa
10.6. klo 13-15 RUK:n maneesissa
Seminaarissa kuullaan hevosalan monipuolisia asiantuntijoita sekä uusimpia tuulia hevosten hyvinvoinnin ja hevosalan tutkimuksen osalta.

Ammattiseminaarin puhujina Kati Tuomola, Markku Saastamoinen ja Peter Krawzcel.

Kati Tuomola – kilpahevosen suuterveys
Kati Tuomola on valmistunut eläinlääkäriksi Helsingin yliopistosta 2005. Siitä asti hän on toiminut yrittäjänä tehden mm. hevosten hammashoitoja kotitalleilla. Vuosien varrella hän on toiminut esimerkiksi varsojen ja tuontihevosten tunnistajana ja raveissa kilpailueläinlääkärinä. Tällä hetkellä hän opiskelee hevosen oppimiseen, kouluttamiseen ja hyvinvointiin liittyviä asioita ja viimeistelee väitöskirjaansa kuolaimiin liittyvistä suuvaurioista kilpailevilla ravi- ja kenttähevosilla.

Markku Saastamoinen – toimintaympäristöt muuttuvat – uudenlaista tietoa tarvitaan
Saastamoinen toimii Luonnonvarakeskuksessa johtavana tutkijana. Hänen asiantuntemusalueitaan ovat erityisesti hevosten ravitsemus ja jalostus, hevostalous ja sen vaikuttavuus sekä hevosalan elinkeinot.

Lue esittelyt myös facebookin tapahtumasivulta.

Tapahtuma on kaikille ilmainen!

 

Ohjelmisto päivittyy – alueen hevosyrittäjä ja ratsastusseura tai yhdistys, voit ilmoittaa kiinnostuksestasi festivaaliviikon ohjelmajärjestäjäksi: suvi.louhelainen@hamina.fi. Tutkitaan yhteistyömahdollisuuksia yhdessä. 

Haminan kaupunki pidättää oikeudet ohjelma- ja aikataulumuutoksiin.

 


Yhteistyössä mukana

Black Horse.Harjun oppimiskeskus.   Radio Kaakko, Kotka 97,7, Kouvola 99,0 ja Lappeenranta 90,5.Maaseudun tulevaisuus, mt hevoset.Suomen ratsastajainliitto. Hippos.

Pin It on Pinterest

Share This